| https://sph.uhas.edu.gh/pay4d | https://redboston.edu.co/images/ | https://www.utsvirtual.edu.co/bo-slot | http://uda.ub.gov.mn/bo-togel/ | http://eservicetraining.bbs.gov.bd/slot-gacor | https://www.utsvirtual.edu.co/bocoran-slot/ | http://pca.unh.edu.pe/slot-deposit-pulsa/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-maxwin/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-wso/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/slot-bonus-new-member-100 | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-gacor | http://www.otcc.unitru.edu.pe/bo-pay4d | http://www.class.jpu.edu.jo/pay4d | https://reb.gov.jm/pay4d | http://gcp.unitru.edu.pe/ | https://ihl.iugaza.edu.ps/slot-dana/ | https://siwes.nileuniversity.edu.ng/gacor303 | https://www.federalpolyede.edu.ng/toto-slot-168 | https://njhs.nileuniversity.edu.ng/slot-winrate-tertinggi | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/pay4d/ | https://ihr.uhas.edu.gh/oxplay | https://serbifin.mx/slot-dana/ | http://eservicetraining.bbs.gov.bd/bocoran-slot | https://www.uts.edu.co/laskar303 | https://www.uts.edu.co/bethoki303 | https://www.uts.edu.co/server4d | https://www.uts.edu.co/mbs303 | https://www.utsvirtual.edu.co/laskar303/ | https://ihl.iugaza.edu.ps/bethoki303 | https://idnslot.top/ | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/server4d | https://ihl.iugaza.edu.ps/mbs303 | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/ratuslot303/ | https://redboston.edu.co/pqrs/ | https://ucami.edu.ar/spin303/ | https://sop.uhas.edu.gh/4d-slot | https://eudem.mdp.edu.ar/slot-hoki/ | https://laskar303.cc/ | https://bethoki303.club/ | https://server4d.wiki/ | https://ratuslot303.top/ | https://mbs303.shop/ | https://spin303.xyz/ | https://rtplaskar.life/ | https://rtpbethoki303.top/ | https://rtpjitu.top/ | https://rtpratuslot303.com/ | https://rtpspin303.com/ |
50 Best Anatomical Terminology MCQs - radiologystar

Anatomical Terminology MCQs.

 

Looking for a comprehensive resource to test your knowledge of anatomical terminology MCQS? Look no further than our Anatomical Terminology MCQs! Our multiple-choice questions cover a wide range of topics related to anatomical terminology, including body planes, directions, cavities, organs, systems, and structures. With detailed explanations for each answer, our MCQs are an excellent tool for students, medical professionals, and anyone looking to expand their knowledge of the human body. Try our Anatomical Terminology MCQs today and see how much you know!

 

anatomical terminology MCQS :-

 

1) A plane dividing the body into symmetrical right and left is called

A. Medial pane

B. Coronal plane

C. Transverse plane

D. Horizontal plane

Ans:- A

2) The largest cavity in our body is

A. Cranial cavity

B. Thoracic cavity

C. Pelvic cavity

D. Abdominal cavity

Ans:-D

 

3) Urinary bladder is situated in the

A. Cranial cavity

B. Thoracic cavity

C. Pelvic cavity

D. Abdominal cavity

Ans:- C

4) Stomach mainly lies in the

A. Right hypochondriac

B. Epigastric

C. Right iliac fossa

D. Umbilical cavity

Ans:- B

5) Brain is situated in

A. Cranial cavity

B. Abdominal cavity

C. Thoracic cavity

D. Pelvic cavity

Ans:- A

 

6) Heart is situated in the

A. Cranial cavity

B. Abdominal cavity

C. Thoracic cavity

D. Pelvic cavity

Ans:- C

 

7) Appendix lies in the

A. Right iliac fossa

B. Left iliac fossa

C. Umbilical region

D. Epigastric region

Ans:- A

 

8) Study of dead body usually naked eyes is known as

A. Living anatomy

B. Microscopic anatomy

C. Cadaveric anatomy

D. Developmental anatomy

Ans:- C

 

9) The movement by which angle of the joint is reduced is known as

A. Flexion

B. Extension

C. Abduction

D. Adduction

Ans:- A

 

10) The movement towards the central axis is known as

A. Abduction

B. Adduction

C. Flexion

D. Extension

Ans:- B

 

11) The abdominal cavity is divided into

A. Nine regions

B. Six region

C. Eight region

D. Five region

Ans:- A

 

12) The anatomical position is characterized by all of the following except

A. Palms facing posterior

B. Thumbs pointing laterally

C. Face pointing anteriorly

D. Body standing upright

Ans:- A

 

13) Which of the following cavities are separated by the diaphragm?

A. Abdominal and pelvis

B. Dorsal and ventral

C. Pericardial and pleural

D. Thoracic and abdominal

Ans:- D

14) Which of the terms describes the motion of bending the forearm towards the body?

A. Abduction

B. Eversion

C. Flexion

D. Pronation

Ans:- C

15) In which of the following positions dose a patient lie face down?

A. Erect

B. Lateral

C. Prone

D. Supine

Ans:- C

 

16) If the foot is abducted, it is moved in which direction?

A. Inward

B. Outward

C. Upward

D. Downward

Ans:- B

 

17) The any plane parallel to the median plane is known as ………

A. Sagittal plane

B. Coronal plane

C. Median plane

D. Transverse plane

Ans:- A

 

18) Which of the following is the body cavity that contains the pituitary gland?

A. Abdominal

B. Cranial

C. Spinal

D. Thoracic

Ans:- B

 

19) Which of the following is located beneath the diaphragm in the left upper quadrant of the abdominal cavity?

A. Appendix

B. Duodenum

C. Gallbladder

D. Spleen

Ans:- D



 

20) Which answer describes the “Anatomical Position?”

A. Standing erect, facing the observer, arms at the side, and palms facing to your side

B.Standing erect, facing the observer, arms at the side, and palms facing forward

C.Standing erect, facing the observer, arms at the side, and palms facing back

D.Standing erect, facing the observer, arms at the side, and palms facing outward

Ans:- B

20) Which statement is correct?

A. The neck is superior to the pelvis.

B. The chest is inferior to the stomach.

C. The hip is superior to the shoulder.

D. The ribs are superior to the chin.

Ans:- A

21) Which statement is correct?

A. The inside of the thigh is lateral to the outside of the thigh.

B.The shoulder is lateral to the neck.

C. The knee is lateral to the hip.

D. The ankle is medial to the foot.

Ans:- B

 

22) Which statement is correct?

A. The knee is proximal to the hip.

B. The hip is proximal to the knee.

C. The shoulder is distal to the elbow.

D. The knee is distal to the ankle.

Ans:- B

 

23) Which of the following means the same thing as anterior?

A. Inferior

B. Superior

C. Caudal

D. Ventral

Ans:- D

 

24) Which of the following terms refers to “behind or toward the back”?

A. Anterior

B. Ventral

C.Superior

D.Dorsal

 

Ans:- D

 

25) Which of the following suggests a location towards the head?

A. Posterior

B. Superior

C. Caudal

D. Inferior

Ans:- B

 

26) Which of the following refers to the term “distal”?

A. Closer to the trunk or point of attachment

B. Farther from the trunk or point of attachment

C. Towards the midline

D. Away from the midline

Ans:- B

27) Which of the following best describes the location of the chest?

A. Superior to the vertebral column

B .Posterior to the vertebral column

C. Anterior to the vertebral column

D. Inferior to the vertebral column

Ans:- C

 

28) Which plane divides the body into left and right sides?

A.Frontal

B.Transverse

C. Coronal

D. Sagittal

Ans:- D

 

29) Which parts are produced when the body is cut through the transverse plane?

A. Superior and inferior

B. Anterior and posterior

C. Ventral and dorsal

D. Left and right

Ans:- A

30) Which of the following is found in the head region?

A. Pituitary gland

B. Prostate

C. Adrenal gland

D. Pancreas

Ans:- A

31) Which of the following is not found in the neck?

A. Trachea

B. Thyroid gland

C. Larynx

D. Hypothalamus

Ans:- D

 

32) In which region can the ‘popliteal fossa’ be found?

A.Head region

B. Lower extremities

C. Upper extremities

D. Neck region

Ans:- B

33) Which cavity contains the ovaries?

A. Dorsal cavity

B. Thoracic cavity

C. Abdominal cavity

D. Pelvic cavity

Ans:- D

34) Which of the following is not present in the abdominal cavity?

A. Spleen

B. Liver

C. Stomach

D. Rectum

Ans:- D

 

35) Which of the following is present in the thoracic cavity?

A. Esophagus

B. Kidneys

C. Gallbladder

D. Cerebellum

Ans:- A

36) The lungs are ______ to the diaphragm.

A. Anterior

B Proximal

C. Inferior

D. Superior

Ans:- D

37) The tibia is _______ to the femur.

A. Lateral

B. Distal

C Proximal

D. Medial

Ans:- B

 

38) Which of the following is the most proximal bone of the upper limb?

A. Humerus

B. Radius

C. Ulna

D. Carpus

Ans:- A

39) The kidneys lie _____ to the spine.

A. Medial

B. Lateral

C.Inferior

D. Anterior

Ans:- B

40) Which of the following is the most medial?

A. Spleen

B. Right adrenal gland

C. Lungs

D. Heart

Ans:- D

41) Which of the following lies anterior to the rib cage

A. Breast

B. Stomach

C. Lungs

D. Small intestine

Ans:- A

 

Also Read :- https://www.radiologystar.com/100-best-radiology-objective-questions-mcqs-part-1/

 

https://www.radiologystar.com/100-best-radiology-mcqs-part-2/

https://www.radiologystar.com/100-best-radiology-mcqs-part-3/

 

BOOK LINK Anatomical Terminology MCQs :-https://amzn.to/3KdKixd

Mcqs In Human Anatomy (Pb-2015) 

 

MCQs in Anatomy (CBS Quick Sure Success McQ).

idn poker online

slot mental

wild bandito

pg soft

https://elephantparis.com/wp-content/mahjong-ways/

rtp slot

slot bonus new member

slot myanmar

slot demo

slot qris

https://sreebell.com/wp-content/judi-bola/

https://customhobbydecals.com/wp-content/judi-bola/

https://www.animalerie.ma/wp-content/slot-thailand/