| https://sph.uhas.edu.gh/pay4d | https://redboston.edu.co/images/ | https://www.utsvirtual.edu.co/bo-slot | http://uda.ub.gov.mn/bo-togel/ | http://eservicetraining.bbs.gov.bd/slot-gacor | https://www.utsvirtual.edu.co/bocoran-slot/ | http://pca.unh.edu.pe/slot-deposit-pulsa/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-maxwin/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-wso/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/slot-bonus-new-member-100 | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-gacor | http://www.otcc.unitru.edu.pe/bo-pay4d | http://www.class.jpu.edu.jo/pay4d | https://reb.gov.jm/pay4d | http://gcp.unitru.edu.pe/ | https://ihl.iugaza.edu.ps/slot-dana/ | https://siwes.nileuniversity.edu.ng/gacor303 | https://www.federalpolyede.edu.ng/toto-slot-168 | https://njhs.nileuniversity.edu.ng/slot-winrate-tertinggi | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/pay4d/ | https://ihr.uhas.edu.gh/oxplay | https://serbifin.mx/slot-dana/ | http://eservicetraining.bbs.gov.bd/bocoran-slot | https://www.uts.edu.co/laskar303 | https://www.uts.edu.co/bethoki303 | https://www.uts.edu.co/server4d | https://www.uts.edu.co/mbs303 | https://www.utsvirtual.edu.co/laskar303/ | https://ihl.iugaza.edu.ps/bethoki303 | https://idnslot.top/ | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/server4d | https://ihl.iugaza.edu.ps/mbs303 | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/ratuslot303/ | https://redboston.edu.co/pqrs/ | https://ucami.edu.ar/spin303/ | https://sop.uhas.edu.gh/4d-slot | https://eudem.mdp.edu.ar/slot-hoki/ | https://laskar303.cc/ | https://bethoki303.club/ | https://server4d.wiki/ | https://ratuslot303.top/ | https://mbs303.shop/ | https://spin303.xyz/ | https://rtplaskar.life/ | https://rtpbethoki303.top/ | https://rtpjitu.top/ | https://rtpratuslot303.com/ | https://rtpspin303.com/ |
Best Radiation Protection MCQs Part 11 - radiologystar

Here Most Best Radiation Protection MCQs Part 11

 

“Explore in-depth Radiation Protection MCQs Part 11: Enhance your understanding of radiological safety through a comprehensive set of multiple-choice questions, designed to boost your expertise in radiation protection.”

 

Best Radiation Protection MCQs Part 11

 

1. Which is least likely to be categorized as an x-ray detector?

A. Ionization chamber

B. Scintillation detector

C. Geiger-Muller counter

D. Photostimulable phosphor

E. Photomultiplier tube

ANS:- E

 

2. Absorbed x-ray doses may be quantified by heating thermoluminescent dosimeters and measuring the emitted:

A. Radio waves

B. Microwaves

C. Infrared

D. Visible light

E. Ultraviolet

ANS:- D

3. When ionization chambers absorb x-rays, they most likely measure the resultant:

A. Charge

B. Heat

C. Light

D. Photons

D. Voltage

ANS:- A

4. Which of the following works on the principle of air ionization?

A. Intensifying screen

B. Thermoluminescent dosimeter

C. Photostimulable phosphor

D. Radiographic film

E. Geiger counter

ANS:- E

5. Which dosimeter would likely be used when a parent holds a child for an x-ray examination?

A. Ionization chamber

B. Geiger counter

C. TLD

D. Film badge

E. Pocket dosimeter

ANS:- E

6. Who coordinates the radiation control programs in all 50 states in the United States?

A. CRCPD

B. ICRP

C. BEIR

D. NCRP

E. NRC

ANS:- A

7. The regulatory (2008) effective dose limit (mSv/year) for U.S. x-ray technologists is:

A. 1

B. 5

C. 10

D. 20

E. 50

ANS:- E

8. The regulatory (2008) effective dose limit (mSv) for a patient chest CT scan is:

A. 1

B. 5

C. 20

D. 50

E. No limit

ANS:- E

 

9. Regulatory dose limits for the public include only doses received from:

A. Dental radiographs

B. Airplane flight

C. Terrestrial radioactivity

D. Screening radiographs

E. Radiology cafeterias

ANS:- E

10. The regulatory (2008) dose limit (mSv/year) to a member of the public is:

A. 0.25

B. 0.5

C. 1

D. 2

E. 5

ANS:- C

11. Scattered radiation intensities at 1 m in diagnostic examination, expressed as a percentage (%) of the patient skin dose, is most likely:

A. 0.01

B. 0.03

C. 0.1

D. 0.3

E. 1

ANS:- C

12. Leakage radiation (mGy per hour) at 1 m from an x-ray tube must not exceed:

A. 0.01

B. 0.1

C. 1

D. 10

E. 100

ANS:- C

13. The transmission of x-rays (%) by a 0.5-mm Pb apron in diagnostic radiology is most likely:

A. 5

B. 15

C. 25

D. 35

E. 45

ANS:- A

14. Which is least likely to be required in designing the shielding for an x-ray room?

A. Beam filtration

B. Occupancy factor

C. Room dimensions

D. Use factor

E. Workload

ANS:- A

15. The annual effective dose (mSv) received by a nuclear medicine technologist is most likely:

A. 0.3

B. 1

C. 3

D. 10

E. 30

ANS:- C

16. If a radiologist were to increase the distance to a fluoroscopy patient from 1 to 2 m, his or her radiation dose would likely be:

A. 1/2

B. 1/3

C. 1/4

D. 1/5

E. 1/8

ANS:- C

17. Entrance skin dose (mGy) for an AP abdominal x-ray examination is most likely:
A. 0.1
B. 0.5
C. 2
D. 10
E. >10
ANS:- C

18. The patient exposure rate during fluoroscopy is least likely to be affected by the:

A. Exposure time

B. Grid ratio

C. Patient thickness

D. Tube current

E. Tube voltage

ANS:- A

19. The average glandular dose per film (mGy) in screening mammography is most likely:

A. 0.5

B. 1.5

C. 3

D. 5

E. 10

ANS:- B

20. The chance (%) that a patient undergoing an IR procedure in a radiology department will suffer a serious deterministic injury is likely:

A. 10

B. 1

C. 0.1

D. 0.01

E. 0.001

ANS:- D

21. Fetal doses in CT would likely be reduced with increasing:

A. Patient size

B. Tube voltage

C. Tube current

D. Scan time

E. Scan length

ANS:- A

22. The most likely patient effective dose (mSv) from a four-phase abdominal CT examination is most likely:

A. 5

B. 10

C. 25

D. 75

E. 150

ANS:- C

23. The benefit–risk ratio of screening mammography is most likely:

A. 2:1

B. 4:1

C. 8:1

D. 16:1

E. >16:1

ANS:- E

24. The average effective dose (mSv/year) from background radiation in the United States, excluding radon, is likely:

A. 0.1

B. 0.3

C. 1

D. 3

E. 10

ANS:- C

25. Which are the most damaging emissions from the decay of 222Rn (radon) and its daughters?

A. Alpha

B. Beta plus

C. Beta minus

D. Neutrino

E. Gamma ray

ANS:- A

26. The largest exposure to the U.S. population from man-made radiation is the result of:

A. A-bomb fallout

B. Diagnostic x-rays

C. Industrial radiography

D. Nuclear power plants

E. Nuclear waste sites

ANS:- B

27. The average effective dose to the U.S. population from diagnostic imaging in 2006 was most likely:

A. 0.5

B. 1

C. 2

D. 3

E. 5

ANS:- D

28. The average patient effective dose (mSv) in NM imaging (2006) was most likely:

A. 0.5

B. 1

C. 2.5

D. 5

E. 10

ANS:- E

 

29. The number of diagnostic x-ray examinations (millions) performed in the United States in 2006 was most likely:

A. 100

B. 250

C. 500

D. 1,000

E. 2,000

ANS:- C

30. The contribution (%) of medical imaging to the U.S. population dose from all man-made radiation exposure is most likely:

A. 50

B. 75

C. 90

D. 95

E. >95

ANS:- E

 

31. Mean exposure of radiation from pantamograph is

A. 90mR

B. 120mR

C. 250mR

D. 300mR

Ans. A

32. The maximum permissible dose of radiation to the operator of an x-ray machine is

A. 0.05 rem per year

B. 0.5 rem per year

C. 5.0 rem per year

D. 50 rem per year

Ans. C

33. The principal hazard to operator and patient is produced by what type of radiation

A. Gamma

B. Primary

C. Secondary

D. None of the above

Ans. C

34. Radiation produced from tube other than focal spot is called

A. Stray radiation

B. Scattered radiation

C. Characteristic radiation

D. Primary radiation

Ans. A

 

35. Major source of secondary scatteted radiation

A. Compton effect

B. Photoelectric effect

C. Thompson effect

D. All of the above

Ans. A

 

36. According to heel effect when cathode rays strike anode target, x-ray released with high intensity are found towards

A. Anode

B. Cathode

C. In between anode and cathode

D. None of the above

Ans. B

 

37. …………… is not a property of x rays

A. Ionisation

B. Action on photographic film

C. Excitation

D. Collimation

Ans. D

38. Commonly used collimating device

A. Aluminium filter

B. Lead diaphragm

C. Molybdenum cup

D. Tungsten filament

Ans. B

 

39. The x-ray collimators commonly used in dentistry include the following except

A. Diaphragm collimator

B. Tubular collimator

C. Rectangular collimator

D. Square collimator

Ans. D

 

40. Greatest decrease in overall radiation risk from dental x-ray to patients is achieved by

A. Using speed E film

B. Rectangular collimation

C. Using a lead apron

D. Increasing target film distance

Ans. B

 

41. The three forms of ionizing radiation are:

A. Microwave, alpha, beta

B. Visible light, x-ray, gamma

C. Gamma, alpha, beta

D. X-ray, laser, microwave

ANS:- C

 

42. What percentage of radiation exposure comes from background radiation?

A. 80%

B. 20%

C. 50%

D. 5%

ANS:- A

 

43. Gamma radiation can be shielded with:

A. Paper

B. Your skin

C. Aluminum

D. Lead

ANS:- D

 

44. What is the effective dose limit for a non-nuclear energy worker?

A. 3 miliseiverts per year

B. 1 milisievert per year

C. 20 miliseiverts per year

D. None of the above

ANS:- B

 

45. What type of radiation does Phosphorus-32 release?

A. Alpha

B. Beta

C. Gamma

D. X-ray

ANS:- B

 

46. Radioactivity unit is:

A. Rem or Sievert

B. Microcurie or Becquerel

C. Kilovolt or Megavolt

D. None of the above

ANS:- B

 

47. A GM detector is used to detect:

A. Alpha

B. Beta

C. Gamma

D. All of the above

ANS:- D

 

48. To protect yourself from the internal radiation exposure, you should:

A. NOT eat and drink in the lab

B. NOT store empty cups/containers/utensils in the lab or near radioactive materials

C. NOT store food and/or drink in the lab

D. All of the above

ANS:- D

 

49. The three best ways to protect yourself from radiation exposures are:

A. Time, distance, shielding

B. Meditate, focus, breathe

C. Paper, plastic, lead

D. Distance, ear-plugs, shielding

ANS:- A

 

50. The effects of short-term exposures to high radiation could cause:

A. Tissue damages

B. Inhibit tissue functions

C. Unrepairable tissue damages

D. All of the above

ANS:- D

 

Best Radiation Protection MCQs Part 11

 

FOR MORE MCQs CLICK HERE

 

BOOK LINK:- Kurjak, Asim; Chervenak, Frank A 4th Edition, Kindle

idn poker online

slot mental

wild bandito

pg soft

https://elephantparis.com/wp-content/mahjong-ways/

rtp slot

slot bonus new member

slot myanmar

slot demo

slot qris