| https://sph.uhas.edu.gh/pay4d | https://redboston.edu.co/images/ | https://www.utsvirtual.edu.co/bo-slot | http://uda.ub.gov.mn/bo-togel/ | http://eservicetraining.bbs.gov.bd/slot-gacor | https://www.utsvirtual.edu.co/bocoran-slot/ | http://pca.unh.edu.pe/slot-deposit-pulsa/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-maxwin/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-wso/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/slot-bonus-new-member-100 | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-gacor | http://www.otcc.unitru.edu.pe/bo-pay4d | http://www.class.jpu.edu.jo/pay4d | https://reb.gov.jm/pay4d | http://gcp.unitru.edu.pe/ | https://ihl.iugaza.edu.ps/slot-dana/ | https://siwes.nileuniversity.edu.ng/gacor303 | https://www.federalpolyede.edu.ng/toto-slot-168 | https://njhs.nileuniversity.edu.ng/slot-winrate-tertinggi | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/pay4d/ | https://ihr.uhas.edu.gh/oxplay | https://serbifin.mx/slot-dana/ | http://eservicetraining.bbs.gov.bd/bocoran-slot | https://www.uts.edu.co/laskar303 | https://www.uts.edu.co/bethoki303 | https://www.uts.edu.co/server4d | https://www.uts.edu.co/mbs303 | https://www.utsvirtual.edu.co/laskar303/ | https://ihl.iugaza.edu.ps/bethoki303 | https://idnslot.top/ | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/server4d | https://ihl.iugaza.edu.ps/mbs303 | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/ratuslot303/ | https://redboston.edu.co/pqrs/ | https://ucami.edu.ar/spin303/ | https://sop.uhas.edu.gh/4d-slot | https://eudem.mdp.edu.ar/slot-hoki/ | https://laskar303.cc/ | https://bethoki303.club/ | https://server4d.wiki/ | https://ratuslot303.top/ | https://mbs303.shop/ | https://spin303.xyz/ | https://rtplaskar.life/ | https://rtpbethoki303.top/ | https://rtpjitu.top/ | https://rtpratuslot303.com/ | https://rtpspin303.com/ |
100 Best Radiology MCQs Online. - radiologystar

100 Best Radiology MCQs Online.

Looking for a comprehensive resource for 100 Best Radiology MCQs Online. Our website has got you covered. With a vast database of multiple-choice questions covering various topics in radiology, you can test and enhance your knowledge in this specialized field. Our user-friendly platform ensures easy navigation and an enjoyable learning experience. Visit our website now to start exploring.

 

1) A view box for mammographic films should have a brightness of approximately:

A. 3.5 foot – candles.

B. 3.5 lumens.

C. 3500 luxes.

D. 3500 nits.

ANS:- D

2) The maximum field of view which can be obtained with a specific radiographic system is generally limited by the:

A. Focal spot size.

B. Anode size.

C. Anode angle.

D. Focal Length

ANS:- C

3) The x-ray photon energy range which will be most appropriate and produce the best contrast with iodine is:

A. 25 keV – 30 keV.

B. 30 keV – 33 keV.

C. 33 keV – 40 keV.

D. 60 keV – 70 keV.

ANS:- C

4) For vascular imaging with iodine contrast media you would expect to get the best contrast by using:

A. 35 kV.
B. 65 kV.

C. 95 kV.

D. 125 kV.

ANS:- B

5) For routine chest radiography you would expect to get the best contrast characteristics by using:

A. 35 kV.

B. 65 kV.

C. 95 kV.

D. 125 kV.

ANS:- D

6) The primary factor that limits the maximum MA that can be used during a radiographic exposure is:

A. Anode angle.

B. Focal spot size.

C. Cathode temperature.

D. Exposure time.

ANS:-B

7) The primary x-ray beam penetration (percent) through a patient can be increased by increasing the:

A. KV.

B. MAS.

C. Film-focus distance

D. Beam area.

ANS:- A

8) Relatively low KV values are used in some x-ray procedures for the purpose of:

A. Increasing penetration.

B. Increasing contrast sensitivity.

C. Decreasing patient exposure.

D. Decreasing area contrast.

ANS:- B

9) Changing the KV from 90 to 70 will generally:

A. Decrease calcium-soft tissue contrast.

B. Require an increase in MAS by at least a factor of 4

C. Increase patient exposure.

D. Decrease iodine-soft tissue contrast.

ANS:- C

10) Changing from a 5:1 ratio to a 10:1 ratio grid will :

A. Decrease Patient exposure.

B. Increase Image contrast.

C. Decrease Required KV or MAS.

D. Decreased X-ray tube heating.

ANS:- B

11) The radiographic visibility and contrast of a 1 cm soft tissue mass in the body would generally be decreased by an increase in all of the following EXCEPT;

A. Focal spot size.

B. Field of view.

C. KV.

D. Object-receptor distance.

ANS:- A

12) If a “medium” speed intensifying screen is replaced with a “high” speed screen (same phosphor material) for the purpose of reducing patient exposure, there will be less:

A. Contrast.

B. Visibility of anatomical detail.

C. Quantum noise.

D. Exposure latitude.

ANS:- B

13) The thickness of an intensifying screen has a significant effect on all of the following EXCEPT:

A. Image contrast.

B. Image blurring.

C. Receptor sensitivity.

D. Patient exposure.

ANS:- A

14) Underprocessing (underdevelopment) of radiographic film can result in increased film:

A. Sensitivity.

B. Contrast.

C. Fog.

D. None of the above

ANS:- D

15) The sensitivity (speed) of a radiographic film used with an intensifying screen can be affected by all of the following EXCEPT:

A. Amount of exposure.

B. Exposure time.

C. Developer concentration.

D. Development temperature.

ANS:- A

16) Compared to normal processing conditions, a general radiographic film developed at a higher temperature will have increase in all of the following EXCEPT:

A. Sensitivity (speed).

B. Hypo retention.

C. Base + fog density.

D. Density.

ANS:- B

17) If a “high” speed radiographic film is substituted for a “medium” speed film the results would be:

A. Higher contrast.

B. More visibility of detail because of more blurring.

C. Reduced patient exposure.

D. Increased quantum noise.

ANS:- A

18) Factors which would be appropriate for conventional chest radiography are:

A. Low contrast film.

B. 0.1 mm focal spot.

C. 120 kV.

D. 1 to 1 ratio grid.

ANS:-C

19) Conditions which can reduce contrast in a general radiographic image include:

A. Underexposure.

B. Overexposure.

C. Underdevelopment.

D. All of the Above

ANS:- D

20) If the KV for an abdominal radiograph is changed from 80 kV to 90 kV and the MAS is adjusted to give the same film density:

A. The exposure to the patient will increase.

B. The x-ray tube heating will decrease.

C. The contrast will increase.

D. The quantum noise will decrease.

ANS:- A

21) Potential advantages of using a higher KV (90 rather than 70) in radiography include all of the following EXCEPT:

A. Increased patient exposure.

B. Reduced x-ray tube heating.

C. Shorter exposure times.

D. Decreased area contrast.

ANS:- A

22) The single-coated X Ray film is used in all of the following EXCEPT:

A. Mammography

B. CT Scan films

C. Skull X Ray

D. Fluroscopy films

ANS:- C

 

23) All of the following are true for Dental X ray films EXCEPT:

A. Embossed dot on film is to be kept near the crown of the examination tooth

B. Corners have sharp angles

C. Films are protected by lead foils

D. Occlusion film size is 2 ¼ X 3”

ANS:- B

24) Testing the efficiency of the washing process during X ray film processing is done by estimation of

A. Residual Iodine

B. Residual Silver

C. Residual Thiosulphate

D. Residual Chlorine

ANS:- C

25) Which of the following Radionuclides have the shortest half life?

A. Radioactive Iodine

B. Radioactive phosphorus

C. Technetium 99m

D. Radioactive Cobalt

ANS:- C

26) Annual effective dose of radiation for X –Ray technicians is less than

A. 30 mSv

B. 100mSv

C. 100mRem

D. 5 mRem

ANS:- A

27) All of the following are life saving measures in case of Contrast reaction EXCEPT:

A. Inj. Rantac

B. Inj Adrenalin

C. IV Saline infusion

D. Inj Phenargan

ANS:- A

 

28) Curie is the unit of :

A. Energy of gamma rays

B. Half life

C. Radioactivity

D. Intensity of X-rays

ANS:- C

29) Ways of hardening the X-ray beam :

A. Using filtration

B. Increasing the voltage

C. Both of the above

D. None of the above

ANS:-C

 

30. Thermions are :

A. Protons

B. Electrons

C. Photons

D Positrons

ANS:-B

31) Isotopes are atoms having :

A. Same number of protons, but different number of neutrons

B. Same number of neutrons, but different number of protons

C. Same number of protons and neutrons

D. None of the above

ANS:- A

 

32) Advantages of cancer screening include the following except :

A. Reduction in mortality

B. Reduced number of patients requiring radical treatment

C. Over diagnosis of non-progressive lesions

D. Reassurance of patients whose screening test is negative

ANS:- C

 

33) Permissible annul radiation exposure limit for a radiation worker is –

A. 1 mSv

B. 10 mSv

C. 20 mSv

D. 100 mSv

ANS:-C

 

34) Which of the following is not a mode of radioactive decay ?

A. Nuclear fusion

B. Positron emission

C. Electron capture

D. Alpha decay

ANS:-A

35) The definitive treatment of gastric cancer is :

A. Surgery

B. Chemotherapy

C. Radiotherapy

D. Hormone therapy

ANS:-A

 

36) Alpha rays emitted from a radioactive substance are :

A. Uncharged particles

B. Mass and charge equal to that of a proton

C. Negatively charged particle

D. Doubly ionized Helium atom

ANS:-D

 

37) A radioisotope has a half life of 75 years. The fraction of atoms of this element that will decay in 150 years will be :

A. 75%

B. 66.6%

C. 83.5%

D. 25%

ANS:-A

38) The target material in an X-ray tube must have :

A. High atomic number

B. Low melting point

C. High mass number

D. High cost

ANS:-A

39) Radionuclides are produced by :

A. Nuclear fission

B. Nuclear reactor

C. Cyclotron

D. All of the above

ANSWER-D

 

40) Background radiation is contributed by the following except :

A. Terrestrial radiation

B. Cosmic radiation

C. Ultraviolet rays

D. Radioactive elements in our body

ANS:-C

 

41) All are teletherapy sources except :

A. Cobalt 60

B. Cesium 137

C. Iridium 192,

D. Radium 226

ANS:-C

42) The following are electromagnetic radiation except :

A. Characteristic radiation.

B. Beta radiation

C. Bremsstrahlung radiation (PD) Annihilation radiation

ANS:-B

43) Interactions of photons with matter include all except –

A. Pair production

B. Leakage radiation

C. Photoelectric effect

D. Compton scattering

ANS:- B

 

44) X-ray beam quality depends on the :

A. Accelerating voltage

B. Target material

C. Inherent filtration

D. All of the above

ANS:-D

45) D max for Cobalt 60 gamma rays is :

A. 133 cm

B. 117 cm

C 0.5m

D. 1.5 cm

ANS:-C

46) Personal monitoring devices include all except :

A. TLD

B. Film badge

C. Gun monitor

D. Pocket dosimeter

ANS:-C

47) Advantage of diagnostic ultrasound over CT sean :

A. No harmful side effects

B. Relatively cheap

C. Non-invasive

D. All of the above

ANS:-D

 

48) Gamma rays are deflected in:

A. Magnetic field, but not in electric field

B. Electric field, but not in magnetic field “

C. Both magnetic and electric fields

D. Neither magnetic nor electric fields

ANS:-D

49) A radiotherapy simulator :

A. Uses X-rays for imaging

B. Uses Gamma rays for therapy

C. Isa brachytherapy machine

D. All of the above

ANS:-A

50) Radiographic film is coated with gelatine layer containing :

A. Silver halide crystals

B. Silver sulphide crystals

C. Both of the above

D. None of the above

ANS:-C

51) Radioisotopes used in brachytherapy include all except :

A. Iodine 151

B. Cesium 137

C. Gold 198

D. Radium 226

ANS:-A

52) Beta rays emitted by a radioactive material are :

A. Neutral particles

B. Electrons orbiting around the nucleus

C. Charged particles emitted by nucleus

D. Electromag

ANS:- A

53) Which of the following uses Gamma rays ?

A. Simulator

B. Brachytherapy with iridium 192

C. LINAC

D. IMRT

ANS:-B

54) Principles of radiation protection include all except :

(A) Time

B. Distance

C. Shielding

D. Monitoring

ANS:-D

55) in photoelectric emission, the velocity of electrons ejected from near the surface is:

A. Same as those coming from interior of metal

B. Less than those coming from interior of metal

C. Larger than those coming from interior of metal

D. None of the above

ANS:-C

56) Radiation detecting instrument used in Nuclear Medicine :

A. Gamma knife

B. Gamma camera

C. Gamma zone monitor

D. Cyber knife

ANS:-B

57) Isotope of iodine used in PET :

A I-123

B. I-124

C. I-127

D. I-131

ANS:-B

58) The half life of a radioactive element depends upon :

A. Amount of element present

B. Temperature

C. Pressure

D. None of the above

ANS:-D

59) Mantle field radiotherapy is used in :

A. Hodgkin’s lymphoma

B. Non-Hodgkin’s lymphoma

C. Breast cancer

D. ‘Thyroid cancer

ANS:- A

60) Scintillation crystals used in clinical PET imaging include all except :

A. Bismuth germanium oxide (BGO)

B. Gadolinium oxyorthosilicate (GSO)

C. Sodium iodide (Thallium)

D. Lattetium oxyorthosilicate {LSQ)

ANS:-C

61) A moderator is used in Nuclear Reactor in order to:

A. Accelerate the neutrons

B. Slow down the speed of neutrons

C. Increase the number of neutrons

D. Decrease the number of neutrons

ANS:-B

62) Pure Beta emitters include all except :

A. Phosphorous 32

B. lodine 123

C. Yttrium 90

D. Strontium 89

ANS:-B

63) Dose of palliative radiotherapy for brain metastases :

A. 30 Gy in 10 fractions

B. 40 Gy in 10 fractions

C. 60 Gy in 30 fractions

D. None of the above

ANS:-A

64) Non-stochastic effect of radiation :

A. Epilation

B. Carcinogenesis

C. Genetic effect

D. All of the above

ANS:-A

65) Cobalt 60 is produced from Cobalt 59 by :

A. Proton bombardment

B. Deuteron bombardment

C. Neutron bombardment

D. Electron bombardment

ANS:-C

66) X-ray photons produced by an X-ray machine are :

A. Heterogeneous in energy

B. Homogeneous in energy

C. Both of the above

D. None of the above

ANS:-A

67) Radioactivity is :

A. An irreversible process

B. Self disintegrative process

C. Spontaneous ‘

D. All of the above

ANS:-D

 

68) Linear accelerator is used in :

A. Contact therapy

B. Superficial therapy

C. Teletherapy

D. Grenz-Ray therapy

ANS: -C

 

69) Which among the following is an electron accelerator ?

A. Microtron

B. Betatron

C. Linear Accelerator

D. All of the above

ANS:-D

 

70) Bragg peak characteristic is utilized in :

A. Proton therapy

B. Neutron therapy

C. Megavoltage therapy

D. Electron therapy

ANS:- A

71) Phase of cell cycle most sensitive to radiation :

A. M phase

B. Gl phase

C. Sphase

ANS:-A

72) Directly ionizing, radiation include ;

A. Photons

B Electrons

C. Neutrons

ANS:-B

73) Photoelectric attenuation is :

A. Directly proportional to the cube of atomic number

B. Directly proportional to the square of atomic number

C. Inversely proportional to the square ol atomic number

D. Inversely proportional to the cube of mass number

ANS:-A

74) Minimum energy required for pair production :

A. 0.51 MeV

B. 1.02 MeV

C. 10.2 Mev

ANS:-B

75) Electron interact with matter by :

A. Ionization

B. Excitation

C. Both of the above

D. None of the above

ANS:-C

76) Ideal radionuclide for imaging should be :

A. Monoenergetic

B. Having short half life

C.Pure Gamma emitter

D. All of the above

ANS:-D

77) Indirectly ionizing, radiation include :

A. X-rays

B. Gamma rays

C. Neutrons

ANS:-D

 

78) The unit of exposure is :

A. Curie

B. Roentgen

C. RAD

D. RAM

ANS:- B

 

79) Bolus is often used in electron beam thera py ta:

A). Flatten out an irregular surface

B. Reduce the penetration of electrons in parts of the field

C. Increase the surface dose

D. All of the above

ANS:-D

81) Which among the following is not a permanent implant ?

A. Palladium 103

B. lodine 125

C. Iridium 192

D. Gold 198

ANS:-C

82) Curable cancers include all except :

A. Carcinoma of vocal cord

B. Seminomia testis

C. Metastatic pancreatic carcinoma

D. Lymphoma

ANS:-C

83) The following are brachytherapy applications except :

A. Surface mold

B. Interstitial therapy

C. Intraoperative therapy

D. Intracavitary therapy

ANS:-C

 

84) Output of an X -ray machine is :

A. Proportional to kilovoltage

B. Proportional to square of kilovoltage

C. Inversely proportional to square of kilovoltage

D. None of the above

ANS:-B

85) Quality factor (radiation weighting factor) for Alpha particle is :

A. 1

B. 4

C. 5

D 20

ANS:-D

 

86) Which among the following is stochastic effect of radiation ?

A. Fibrosis

B. Cataract

C. Genetic effect

D. Decrease in sperm count

ANS:-C

87) Treatment of choice for small cell lung cancer ;

A. Surgery

B. Radiotherapy

C. Chemotherapy

D. Hormonal therapy

ANS:-C

88) NICRP recommended annual radiation exposure limit for trainee radiation worker :

A. 1 mSv

B. 5 mSv

C. 20 mSv

D. 50 mSv

ANS:-A

89) Detectors most often used for X-ray measurements are ;

A. lonization chamber

B. Geiger counter

C. Thermo Luminescent Dosimeter (TLD)

D. All of the above

ANS:-D

90) Spread of cancer occur by the following ways :

A. Local invasion

B. Lymphatic spread

C. Haematogenous spread

D. All of the above

ANS:-D

91) Output of an X-ray machine :

A. Increases with tube current

B. Decreases with vollage

C. Increases with filtration

D. None of the above

ANS:-A

92) Compton interaction is :

A. Directly proportional to the square of atomic number

B. Inversely proportional to the cube of atomic number

C. Independent of atomic number

D. None of the above

ANS:- C

93) Highly radiosensitive tissue among the following is:

A. Muscle

B. Bone

C Epidermis

D. Nerve

ANS:-C

94) Cancer of which among the following organs is likely to spread to bone ?

A. Lip

B. Nasopharynx

C. Tongue

D. Maxilla

ANS:-B

95) Radioiodine is used in the treatment of all except :

A. Differentiated thyroid cancer

B. Medullary thyroid cancer

C. Grave’s disease

D. Multinodular goitre

ANS:-B

96) PET scan :

A. Is used in staging evaluation of lymphoma

B. Is expensive

C. 38F-FDG is the tracer used

D. All of the above

ANS:-D

97) In radioactive equilibrium :

A. The parent and daughter elements are stable

B. The parent element is radioactive, the daughter is always stable

C. The parent and daughter nuclide will decay at the same rate

D. None of the above

ANS:-C

98) The approximate energy of the radiation emitted from tungsten target when an electron falls from M shell to the K shell is :

(A) 70 KeV

B. 59 KeV

C. 67.5 KeV

D. 8.5 KeV

ANS:-C

99) Isomers are :

A. Atoms with same atomic number, different number of neutrons

B. Atoms with same number of neutrons, different atomic number

C. Atoms with same mass number, different number of neutrons

D. Atoms with same mass number, same atomic number, different number of nuclear energy levels

ANS:-D

100) The approximate energy of the radiation emitted from tungsten target when an electron falls from M shell to the K shell is :

A. 70 Kev

B. 59 Kev

C. 67.5 Kev

D. 8.5 Kev

ANS:- C

 

Related  Articles  1) https://www.radiologystar.com/radiography/

Grainger & Allison’s Diagnostic Radiology 5th Edition Single Best Answer MCQs

 

idn poker online

slot mental

wild bandito

pg soft

https://elephantparis.com/wp-content/mahjong-ways/

rtp slot

slot bonus new member

slot myanmar

slot demo

slot qris

https://sreebell.com/wp-content/judi-bola/

https://customhobbydecals.com/wp-content/judi-bola/

https://www.animalerie.ma/wp-content/slot-thailand/