Best Ultrasound MCQs Part 3.

 

Practice and improve your knowledge of best ultrasound mcqs fundamentals. This comprehensive set of 50+ multiple choice questions covers topics like propagation of ultrasound waves, attenuation, resolution, artifacts, bioeffects, Doppler ultrasound principles. Sharpen your skills and test your understanding of the essential concepts in diagnostic medical sonography.

 

Best Ultrasound MCQs Part 3.

 

1. Which of the following is best defined as the ability to discriminate between two closely spaced reflectors?

A. Temporal resolution

B. Range accuracy

C. Spatial resolution

D. Amplification

ANS:-C

2. Which of the following is an effect of focusing?

A. Improved lateral resolution

B. Improved axial resolution in the near zone

C. Increased beam divergence in the near zone

D. Higher frequency

ANS:-A

 

3. Bandwidth is:

A. A source of artifacts

B. A potential shade of gray

C. The range of frequencies produced by the transducer

D. Undesirable interference or noise

ANS:-C

4. What is the technique that permits “virtual palpation” of a lesion to determine the hardness or softness of tissue?

A. Tissue harmonic imaging

B. Extended field of view imaging

C. Edge enhancement

D. Elastography

ANS:-D

5. The acoustic impedance of the transducer’s matching layer:

A. Is chosen to improve transmission into the body

B. Is chosen to have increased internal reflections

C. Determines the operating frequency

D. Varies with frequency of the transducer

ANS:-A

 

6. If the amount of damping decreases, the bandwidth:

A. Stays the same

B. Increases

C. Decreases

D. Damping and bandwidth are unrelated

ANS:-C

7. The region where the sound beam diameter is the smallest is referred to as the:

A. Fresnel spot

B. Focus

C. Near field

D. Far field

ANS:-B

8. The near-zone length is determined by:

A. propagation speed

B. Frame rate

C. Pulse repetition frequency

D. Transducer frequency

ANS:-D

9. A two-element continuous-wave transducer:

A. Is able to determine the depth of the reflectors

B. Has an adjustable focal zone

C. Is only used for spectral Doppler

D. Has better color Doppler sensitivity

ANS:-C

10. A wave’s initial intensity is 2 mW/cm2• There is an increase of 10 dB. What is the final intensity?

A. 4 mW/cm3

B. 8 mW/cm2

C. 12 mW/cm2

D. 20 mW/cm2

ANS:-D

11. Which of the following is described best as a transducer that has multiple elements in a curved shape?

A. Continuous-wave transducer

B. Mechanical sector

C. Curvilinear

D. Linear array

ANS:-C

12. What is the name of the control that compensates for attenuation related to path length?

A. Near gain

B. Far gain

C. Time-gain compensation

D. Reject

ANS:-C

13. The echoes are stored before final display by the:

A. Receiver

B. Computer memory

C. Demodulator

D. Transducer

ANS:-B

14. What portion of the ultrasound system drives the transducer?

A. Pulser

B. Receiver

C. Scan converter

D. Time-gain compensation controls

ANS:-A

15. What Doppler mode uses the amplitude of the Doppler shift in order to produce an image demonstrating flow in a vessel?

A. Power Doppler

B. Color Doppler

C. Pulsed-wave spectral Doppler

D. Continuous-wave spectral Doppler

ANS:-A

 

16. How many different shades of gray can the human eye discern at one time?

A. 16

B.32

C. 64

D. 100

ANS:-D

17. Most current ultrasound systems have ___ shades of gray available.

A. 256

B.64

C. 32

D. 4

ANS:-A

18. How many bits per pixel can be displayed with 4 bits of memory?

A. 2

B.4

C. 8

D. 16

ANS:-D

 

19. The spatial resolution capabilities of the system are primarily functions of the:

A. Pulser

B. Transducer

C. Receiver

D. Display

ANS:-B

 

20. The echo intensity on a grayscale of 32 shades is represented by the binary number:

A. 10101

B. 1010

C. 100000

D. 110000

ANS:-C

 

21. Preprocessing of the information that is fed to the scan converter:

A. Enlarges each pixel to provide a magnified image

B. Determines the cathode ray tube brightness assigned to stored grayscale levels

C. Determines the assignment of echoes to predetermined gray levels

D. Determines the grayscale emphasis of stored gray levels

ANS:-C

 

22. Which of the following do grayscale systems typically use as a means of signal dynamic range reduction?

A. Rejection

B. Compression

C. Relaxation

D. Edge enhancement

ANS:-B

 

23. Area is expressed by which of the following units?

A. mis

B. cm

C. cm2

D. cm3

ANS:-C

 

24. If the frequency of a transducer is increased, which of the following will decrease?

A. Wavelength

B. Propagation speed

C. Pulse repetition frequency

D. Pulse repetition period

ANS:-A

 

25. With tissue harmonic imaging,

A. The propagating pressure wave causes the image to be distorted

B. There is worse lateral resolution

C. There are increased artifacts in the near field

D. There are decreased artifacts in the near field

ANS:- D

 

26. Which of the following is in the range of infrasound?

A. 1.5 kHz

B. 15 Hz

C. 25 Hz

D. 1 MHz

ANS:- B

 

27. Which of the following is in the range of audible sound?

A. 15 Hz

B. 18 kHz

C. 25,000 Hz

D. 2 Hz

ANS:- B

 

28. Which of the following can be changed by the operator?

A. Frequency

B. Wavelength

C. Propagation speed

D. Pulse repetition frequency

ANS:- D

 

29. Which of the following is the time it takes for one cycle to occur?

A. Period

B. Frequency

C. Wavelength

D. Pulse repetition period

ANS:- A

 

30. The length of the pulse is the:

A. Period

B. Wavelength

C. Pulse repetition frequency

D. Spatial pulse length

ANS:- D

 

31. Assuming oblique angle of incidence, if the propagation speed of medium 1 is greater than the propagation speed of medium 2, what will the angle of transmission be?

A. Greater than the angle of incidence

B. Less than the angle of incidence

C. Equal to the angle of incidence

D. Propagation speed does not influence the angle of transmission

ANS:- B

 

32. A 5-MHz wave travels through 5 cm of soft tissue. If a 3.5-MHz transducer is selected instead, what happens to the propagation speed of the medium?

A. Increases

B. Decreases

C. No change

D. Not enough information given

ANS:- C

 

33. The slowest propagation speed is found in which medium?

A. Bone

B. Air

C. Muscle

D. Liver

ANS:- B

 

34. Which of the following represents the strength of the beam?

A. Frequency

B. Intensity

C. 0-factor

D. Duty factor

ANS:- B

 

35. Which of the following is the unit of pressure amplitude?

A. W/cm2

B.mm

C. mW

D. Pascal

ANS:- D

 

36. Which of the following is the unit of intensity?

A. W/cm2

B.mW

C. Pascal

D. dB/cm

ANS:- A

37. What else changes with a change in amplitude?

A. Resonating frequency

B. Output power

C. Wavelength

D. Spatial pulse length

ANS:- B

 

38. Which of the following will increase the acoustic exposure to the patient?

A. Increased receiver amplification

B. Increased time-gain compensation

C. Decreased pulse repetition frequency

D. Increased output gain

ANS:- D

 

39. Which operator control adjusts the intensity of the transmitted pulse?

A. Receiver gain

B. Depth of scanning

C. Power

D. Time-gain compensation

ANS:- C

 

40. What happens to the power if the intensity is doubled?

A. No change

B. It doubles

C. It quadruples

D. It is halved

ANS:- B

 

41. The number of pulses that occur in 1 s is the:

A. Pulse repetition frequency

B. Pulse repetition period

C. Pulse duration

D. Duty factor

ANS:- A

 

42. What is along the x-axis on a spectral Doppler waveform?

A. Depth

B. Amplitude

C. Time

D. Velocity

ANS:- C

 

43. What is a unit of spatial pulse length?

A. μs

B.m

C. mis

D. m/s2

ANS:- B

 

44. What testing device is used to measure acoustic output (intensity) level?

A. Tissue phantom

B. AIUM test phantom

C. Doppler flow phantom

D. Hydrophone

ANS:- D

 

45. What is the principle that states sound waves are the result of the interference of many wavelets produced at the face of the transducer?

A. Doppler’s principle

B. Bernoulli’s principle

C. Huygen’s principle

D. Poiseuille’s principle

ANS:- C

 

46. When using tissue harmonic imaging, the frequency used is

A. Four times the fundamental frequency

B. Double the fundamental frequency

C. Equal to the fundamental frequency

D. One half the fundamental frequency

ANS:- B

 

47. In B-mode imaging, amplitude is located on the_ -axis of the image

A. X

B. y

C. Z

D.c

ANS:- C

 

48. Which of the following determines the radial resolution of a system?

A. Pulse repetition frequency

B. Impedance

C. Spatial pulse length

D. Duty factor

ANS:- C

 

49. The axial resolution can be improved by decreasing the ______ or increasing the _____ _

A. Impedance, pulse duration

B. Number of cycles in a pulse, wavelength

C. Propagation speed, spatial pulse length

D. Number of cycles in a pulse, frequency

ANS:- D

 

50. Two reflectors are 1.3 mm apart in a plane that is parallel to the beam. The spatial pulse length of the transducer is 2.6 mm. These two reflectors:

A. Will show up as one dot on the screen

B. Will show up as two dots on the screen

C. Will not show up on the image at all

D. Will have poor lateral resolution

ANS:- B

 

 

FOR ULTRASOUND & RADIOGRAPHY MCQs CLICK HERE 

FOR MORE ULTRASOUND NOTES CLICK HERE

BOOK LINK :-  Kurjak, Asim; Chervenak, Frank A 4th Edition, Kindle

 

idn poker online

slot mental

wild bandito

pg soft

https://elephantparis.com/wp-content/mahjong-ways/

rtp slot

slot bonus new member

slot myanmar

slot demo

slot qris

https://sreebell.com/wp-content/judi-bola/

https://customhobbydecals.com/wp-content/judi-bola/

https://www.animalerie.ma/wp-content/slot-thailand/

depo 25 bonus 25

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Sbobet

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

demo slot

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

situs judi bola

slot bet 100

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 200

slot spaceman

KLIKWIN88

KLIKWIN88

klikwin88

klikwin88

https://sdhcacademy.edu.in/wp-includes/klikwin88/

KLIKWIN88

koi gate habanero