Best Ultrasound MCQs Part 4.

 

Practice and improve your knowledge of best ultrasound mcqs fundamentals. This comprehensive set of 50+ multiple choice questions covers topics like propagation of ultrasound waves, attenuation, resolution, artifacts, bioeffects, Doppler ultrasound principles. Sharpen your skills and test your understanding of the essential concepts in diagnostic medical sonography.

 

Here Best Ultrasound MCQs Part 4.

 

1. In what zone does beam divergence occur?

A. At the face of the transducer

B. Focal zone

C. Fraunhofer zone

D. Fresnel zone

ANS:- C

2. The larger the aperture,

A. The shorter the near zone

B. The longer the near zone

C. The more divergence there is in far field

D. The shorter the Fresnel zone

ANS:- B

3. The ability to resolve two reflectors that lie parallel to the beam is the ___ resolution of a system

A. Axial

B. Lateral

C. Elevational

D. Temporal

ANS:- A

4. The more focal zones used,

A. The better the temporal resolution

B. The worse the temporal resolution

C. The better the axial resolution

D. The shorter the spatial pulse length

ANS:- B

5. In the most common type of transducers, the slice-thickness plane is focused:

A. Using a lens

B. Using a matrix array

C. Electronically

D. Using 2D technology

ANS:- A

6. If sound travels through a large quantity of water and then encounters a reflector, the reflector will appear to be:

A. Too far away

B. Too close

C. In the correct location

D. Not enough information to tell

ANS:- A

7. What is the maximum temperature increase below which there should be no thermally induced biologic effects?

A. 95°C

B. 10°c

C. 4°C

D. 2°c

ANS:- D

 

8. Two sound beams with different frequencies are traveling through soft tissue. Which beam will travel faster?

A. The higher-frequency sound

B. The lower-frequency sound

C. Both will travel at the same speed

D. Cannot be determined

ANS:- C

9. A video display that is limited to only black and white, with no other shades of gray, is called:

A. Binary

B. Monochrome

C. Bistable

D. Unichrome

ANS:- C

10. What is the name for the smallest amount of digital storage?

A. The bit

B. The pixel

C. The byte

D. The megabyte

ANS:- A

11. In the Fresnel zone,

A. The beam diameter is a constant

B. The beam diameter diverges

C. The beam area increases with distance from the transducer

D. The beam area decreases with distance from the transducer

ANS:- D

12. Information that travels to the scan converter from the receiver is initially in what format?

A. Analog

B. Digital

C. Binary

D. Hexadecimal

ANS:- A

13. Which of the following is true about color Doppler?

A. Each pixel can be both color and grayscale at the same time

B. Each pixel can either be grayscale or color

C. Pixels cannot be colorized

D. The gain determines the color priority of the pixels

ANS:- B

14. Which of the following preserves the pixel density when enlarging the image?

A. Read zoom

B. Write magnification

C. Max zoom

D. Postprocessing magnification

ANS:- B

15. What is the relationship between amplitude and frequency?

A. Directly related

B. Inversely related

C. No relation

D. Sometimes they are related, sometimes not

ANS:- C

16. What is the relationship between spatial pulse length and pulse duration?

A. Directly related

B. Inversely related

C. No relation

D. Sometimes they are related, sometimes not

ANS:- A

17. Which of the following is true about axial resolution?

A. It decreases with depth

B. It increases with depth

C. It does not vary with depth

D. It is best at the focal zone

ANS:- C

18. If the ______ is increased, the flow increases.

A. Pressure differential

B. Resistance

C. Length of vessel

D. Viscosity of blood

ANS:- A

19. Which law describes the relationship between flow and the pressure differential, viscosity, and length?

A. Bernoulli’s law

B. Poiseuille’s law

C. Snell’s law

D. Doppler’s law

ANS:- B

20. The most common type of flow found in the body is:

A. Plug

B. Turbulent

C. Laminar

D. Chaotic

ANS:-C

 

21. The echo intensity on a grayscale of 32 shades is represented by the binary number:

A. 10101

B. 1010

C. 100000

D. 110000

ANS:-C

22. Preprocessing of the information that is fed to the scan converter:

A. Enlarges each pixel to provide a magnified image

B. Determines the cathode ray tube brightness assigned to stored grayscale levels

C. Determines the assignment of echoes to predetermined gray levels

D. Determines the grayscale emphasis of stored gray levels

ANS:-C

23. Which of the following do grayscale systems typically use as a means of signal dynamic range reduction?

A. Rejection

B. Compression

C. Relaxation

D. Edge enhancement

ANS:-B

24. Area is expressed by which of the following units?

A. mis

B. cm

C. cm2

D. cm3

ANS:-C

25. If the frequency of a transducer is increased, which of the following will decrease?

A. Wavelength

B. Propagation speed

C. Pulse repetition frequency

D. Pulse repetition period

ANS:-A

26. With tissue harmonic imaging,

A. The propagating pressure wave causes the image to be distorted

B. There is worse lateral resolution

C. There are increased artifacts in the near field

D. There are decreased artifacts in the near field

ANS:- D

27. Which of the following is in the range of infrasound?

A. 1.5 kHz

B. 15 Hz

C. 25 Hz

D. 1 MHz

ANS:- B

28. Which of the following is in the range of audible sound?

A. 15 Hz

B. 18 kHz

C. 25,000 Hz

D. 2 Hz

ANS:- B

29. Which of the following can be changed by the operator?

A. Frequency

B. Wavelength

C. Propagation speed

D. Pulse repetition frequency

ANS:- D

30. Which of the following is the time it takes for one cycle to occur?

A. Period

B. Frequency

C. Wavelength

D. Pulse repetition period

ANS:- A

 

31. The length of the pulse is the:

A. Period

B. Wavelength

C. Pulse repetition frequency

D. Spatial pulse length

ANS:- D

32. Assuming oblique angle of incidence, if the propagation speed of medium 1 is greater than the propagation speed of medium 2, what will the angle of transmission be?

A. Greater than the angle of incidence

B. Less than the angle of incidence

C. Equal to the angle of incidence

D. Propagation speed does not influence the angle of transmission

ANS:- B

 

33. A 5-MHz wave travels through 5 cm of soft tissue. If a 3.5-MHz transducer is selected instead, what happens to the propagation speed of the medium?

A. Increases

B. Decreases

C. No change

D. Not enough information given

ANS:- C

34. The slowest propagation speed is found in which medium?

A. Bone

B. Air

C. Muscle

D. Liver

ANS:- B

35. Which of the following represents the strength of the beam?

A. Frequency

B. Intensity

C. 0-factor

D. Duty factor

ANS:- B

36. Which of the following is the unit of pressure amplitude?

A. W/cm2

B.mm

C. mW

D. Pascal

ANS:- D

37. Which of the following is the unit of intensity?

A. W/cm2

B.mW

C. Pascal

D. dB/cm

ANS:- A

38. What else changes with a change in amplitude?

A. Resonating frequency

B. Output power

C. Wavelength

D. Spatial pulse length

ANS:- B

 

39. Which of the following will increase the acoustic exposure to the patient?

A. Increased receiver amplification

B. Increased time-gain compensation

C. Decreased pulse repetition frequency

D. Increased output gain

ANS:- D

40. Which operator control adjusts the intensity of the transmitted pulse?

A. Receiver gain

B. Depth of scanning

C. Power

D. Time-gain compensation

ANS:- C

41. What happens to the power if the intensity is doubled?

A. No change

B. It doubles

C. It quadruples

D. It is halved

ANS:- B

42. The number of pulses that occur in 1 s is the:

A. Pulse repetition frequency

B. Pulse repetition period

C. Pulse duration

D. Duty factor

ANS:- A

43. What is along the x-axis on a spectral Doppler waveform?

A. Depth

B. Amplitude

C. Time

D. Velocity

ANS:- C

 

44. What is a unit of spatial pulse length?

A. μs

B.m

C. mis

D. m/s2

ANS:- B

 

45. What testing device is used to measure acoustic output (intensity) level?

A. Tissue phantom

B. AIUM test phantom

C. Doppler flow phantom

D. Hydrophone

ANS:- D

46. What is the principle that states sound waves are the result of the interference of many wavelets produced at the face of the transducer?

A. Doppler’s principle

B. Bernoulli’s principle

C. Huygen’s principle

D. Poiseuille’s principle

ANS:- C

47. When using tissue harmonic imaging, the frequency used is

A. Four times the fundamental frequency

B. Double the fundamental frequency

C. Equal to the fundamental frequency

D. One half the fundamental frequency

ANS:- B

48. In B-mode imaging, amplitude is located on the_ -axis of the image

A. X

B. y

C. Z

D.c

ANS:- C

49. Which of the following determines the radial resolution of a system?

A. Pulse repetition frequency

B. Impedance

C. Spatial pulse length

D. Duty factor

ANS:- C

50. The axial resolution can be improved by decreasing the ______ or increasing the _____ _

A. Impedance, pulse duration

B. Number of cycles in a pulse, wavelength

C. Propagation speed, spatial pulse length

D. Number of cycles in a pulse, frequency

ANS:- D

51. Two reflectors are 1.3 mm apart in a plane that is parallel to the beam. The spatial pulse length of the transducer is 2.6 mm. These two reflectors:

A. Will show up as one dot on the screen

B. Will show up as two dots on the screen

C. Will not show up on the image at all

D. Will have poor lateral resolution

ANS:- B

 

 

FOR MORE ULTRASOUND CLICK HERE

 

BOOK LINK :- Kurjak, Asim; Chervenak, Frank A 4th Edition, Kindle

 

idn poker online

slot mental

wild bandito

pg soft

https://elephantparis.com/wp-content/mahjong-ways/

rtp slot

slot bonus new member

slot myanmar

slot demo

slot qris

https://sreebell.com/wp-content/judi-bola/

https://customhobbydecals.com/wp-content/judi-bola/

https://www.animalerie.ma/wp-content/slot-thailand/

depo 25 bonus 25

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Sbobet

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

demo slot

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

situs judi bola

slot bet 100

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 200

slot spaceman

KLIKWIN88

KLIKWIN88

klikwin88

klikwin88

https://sdhcacademy.edu.in/wp-includes/klikwin88/

KLIKWIN88

koi gate habanero