| https://sph.uhas.edu.gh/pay4d | https://redboston.edu.co/images/ | https://www.utsvirtual.edu.co/bo-slot | http://uda.ub.gov.mn/bo-togel/ | http://eservicetraining.bbs.gov.bd/slot-gacor | https://www.utsvirtual.edu.co/bocoran-slot/ | http://pca.unh.edu.pe/slot-deposit-pulsa/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-maxwin/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-wso/ | http://www.otcc.unitru.edu.pe/slot-bonus-new-member-100 | http://www.otcc.unitru.edu.pe/akun-gacor | http://www.otcc.unitru.edu.pe/bo-pay4d | http://www.class.jpu.edu.jo/pay4d | https://reb.gov.jm/pay4d | http://gcp.unitru.edu.pe/ | https://ihl.iugaza.edu.ps/slot-dana/ | https://siwes.nileuniversity.edu.ng/gacor303 | https://www.federalpolyede.edu.ng/toto-slot-168 | https://njhs.nileuniversity.edu.ng/slot-winrate-tertinggi | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/pay4d/ | https://ihr.uhas.edu.gh/oxplay | https://serbifin.mx/slot-dana/ | http://eservicetraining.bbs.gov.bd/bocoran-slot | https://www.uts.edu.co/laskar303 | https://www.uts.edu.co/bethoki303 | https://www.uts.edu.co/server4d | https://www.uts.edu.co/mbs303 | https://www.utsvirtual.edu.co/laskar303/ | https://ihl.iugaza.edu.ps/bethoki303 | https://idnslot.top/ | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/server4d | https://ihl.iugaza.edu.ps/mbs303 | https://palarongpambansa2023.marikina.gov.ph/ratuslot303/ | https://redboston.edu.co/pqrs/ | https://ucami.edu.ar/spin303/ | https://sop.uhas.edu.gh/4d-slot | https://eudem.mdp.edu.ar/slot-hoki/ | https://laskar303.cc/ | https://bethoki303.club/ | https://server4d.wiki/ | https://ratuslot303.top/ | https://mbs303.shop/ | https://spin303.xyz/ | https://rtplaskar.life/ | https://rtpbethoki303.top/ | https://rtpjitu.top/ | https://rtpratuslot303.com/ | https://rtpspin303.com/ |
Best Radiology MCQs Part 8 - radiologystar

Best Radiology MCQs Part 8.

 

These Best Radiology MCQs Part 8 cover a wide range of topic related to radiology , making them essential tool for anyone preparing for radiology exams or seeking to deepen their knowledge in the field.

 

1. Which of the following is not considered a force?
A. Electrostatic
B. Strong
C. Gravity
D. Electricity

ANS:- D

2. Which of the following is not a unit of energy?
A. Erg
B. Joule
C. Watt
D. Calorie

ANS:-C

3. Which of the following would most likely be attracted to an anode?
A. Proton
B. Neutron
C. Electron
D. Positron

ANS:- C

4. Which quantity is the best measure of power?
A. Joule
B. Tesla
C. Watt
D. Coulomb

ANS:- C

5. Which of the following is/are likely to have the longest wavelength?
A. Gamma rays
B. Microwaves
C. Radio waves
D. Ultraviolet

ANS:- C

6. For electromagnetic radiation, which increases with increasing photon energy?
A. Wavelength
B. Frequency
C. Velocity
D. Charge

ANS:- B

7. If the distance from a radiation source is halved, the radiation intensity increases by a factor of:
A. 2−2
B. 2−1
C. 20
D. 2+2

ANS:- D

8. X-ray generators have a power level (kW) of approximately:
A. 1
B. 10
C. 100
D. 1,000

ANS:- C

9. Which of the following is not a type of x-ray generator?
A. Single phase
B. Double phase
C. Six pulse
D. High frequency

ANS:- B

10. The purpose of x-ray transformers is most likely to change the:
A. Magnetic field
B. Electrical voltage
C. Power level
D. Waveform frequency

ANS:- B

11 When a secondary coil has 500 more turns than a primary coil, the ratio of the secondary voltage to the primary voltage is most likely:
A. 500
B. 5000.5
C. 1/500
D. 1/5000.5

ANS:- A

12 Which of the following generators is likely to have the largest waveform ripple?
A. Constant potential
B. High frequency
C. Single phase
D. Six pulse

ANS:- C

13 Electrons passing through matter lose energy primarily by producing:
A. Bremsstrahlung
B. Characteristic x-rays
C. Atomic ionizations
D. Compton electrons

ANS:- C

14. Tungsten is most likely used as an x-ray target because it has a high:
A. Physical density
B. Electron density
C. Electrical resistance
D. Melting point

ANS:- D

15 The maximum photon energy in x-ray beams is determined by the x-ray tube:
A. Current
B. Exposure time
C. Target material
D. Anode–cathode voltage

ANS:- D

 

16 The most likely characteristic x-ray energy (keV) from x-ray tubes used in chest radiography is:
A. 19
B. 33
C. 65
D. 75

ANS:- C

17 At 65 kV and with a tungsten target, the percentage (%) of K-shell x-rays in the x-ray beam is most likely:
A. 0
B. 1
C. 10
D. 50

ANS:- A

18 The average photon energy of an x-ray beam is least likely to be affected by changes in the:
A. Tube current
B. Tube voltage
C. Voltage waveform
D. Target composition

ANS:- A

19 The number of electrons accelerated across an x-ray tube is most strongly influenced by:
A. Anode speed
B. Focus size
C. Filament current
D. Tube filtration

ANS:- C

20 The most likely x-ray tube filament current (mA) is:
A. 0.4
B. 4
C. 400
D. 4,000

ANS:- D

21 Changing x-ray tube current (mA) most likely changes the x-ray:
A. Maximum energy
B. Average energy
C. Anode angle
D. Beam intensity

ANS:- D

22 The large focus dimension is most likely larger (%) than that of the small focus by:
A. 25
B. 50
C. 75
D. 100

ANS:- D

23 The anode angle (degrees) in an x-ray tube used for chest radiography is most likely:
A. 15
B. 30
C. 45
D. 60

ANS:- A

24 X-ray tube output would likely increase the most when increasing the x-ray tube:
A. Voltage
B. Anode angle
C. Target Z
D. Current

ANS:- A

25 A chest x-ray examination on a dedicated chest unit would be least likely to use:
A. 60-kV voltage
B. 800-mA tube current
C. 10-ms exposure time
D. 1-mm focus

ANS:- A

26 For specification of anode heat capacities, one heat unit corresponds to energy (J) of:
A. 0.9
B. 0.8
C. 0.7
D. 0.5

ANS:- C

27 At the same peak voltage, which generator likely deposits most energy into an anode?
A. Constant potential
B. High frequency
C. Three phase (12 pulse)
D. Three phase (6 pulse)

ANS:- A

28 Heat stored in x-ray tube anodes is most likely dissipated by:
A. Conduction
B. Radiation
C. Air cooling
D. Oil cooling

ANS:- B

29 In a standard x-ray tube, the maximum power loading (kW) on the 0.6mmfocal spot is most likely:
A. 2
B. 5
C. 10
D. 25

ANS:- D

30 Radiation transmitted through the x-ray tube housing is referred to as:
A. Useful
B. Secondary
C. Leakage
D. Scattered

ANS:- C

31. Compton effect shows that
A. X-rays are waves
B. X-rays have high energy
C. X-rays can penetrate matter
D. Photons have momentum

Ans:- D

32. X-rays when an incident on a metal
A. Exert a force on it
B. Transfer energy to it
C. Transfer pressure to it
D. All of the above

Ans:- D

33. What is the difference between soft and hard X-rays?
A. Velocity
B. Intensity
C. Frequency
D. Polarization

Ans:- C

34. When X- rays pass through a strong uniform magnetic field, then they
A. Do not get deflected at all
B. Get deflected in the direction of the field
C. Get deflected in the direction opposite to the field
D. Get deflected in the direction perpendicular to the field

Ans:- A

35. If the voltage of an X-ray tube is doubled, the intensity of X-rays will become
A. Half
B. Unchanged
C. Double
D. Four times

Ans:- B

36. X-rays cannot be deflected by means of an ordinary grating due to
A. Large wavelength
B. High speed
C. Short wavelength
D. None of these

Ans:- C

37. If the energy of K-shell electron is – 40000 eV and if 60000 V potential is applied at coolidge tube then which of the following X-rays will form
A. Continuous
B. White X-rays
C Continuous and all series of characteristics
D. None of these

Ans:- C

38. On increasing the number of electrons striking the anode of an X-ray tube, one of the following parameters of the resulting X-rays would increase
A. Penetration power
B. Frequency
C. Wavelength
D. Intensity

Ans:- D

39. X-rays are
A. Stream of electrons
B. Stream of positively charged particles
C. Electromagnetic radiations of high frequency
D. Stream of uncharged particles

Ans:- C

40. X-rays which can penetrate through longer distances in substance are called
A. Soft X-rays
B. Continuous X-rays
C. Hard X-rays
D. None of the above

Ans:- C

41. For harder X-rays
A. The wavelength is higher
B. The intensity is higher
C. The frequency is higher
D. The photon energy is lower

Ans:- C

42. X-rays region lies between
A. Short radiowave and visible region
B. Visible and ultraviolet region
C. Gamma rays and ultraviolet region
D. Short radiowave and long radiowave

Ans:- C

43. The voltage applied across an X-ray tube is nearly
A. 10 V
B. 100 V
C. 10000 V
D. 106 V

Ans:- C

44. X-rays are known to be electromagnetic radiation. Therefore, the X-ray photon has
A. Electric charge
B. Magnetic moment
C. Both electric charge and magnetic moment
D. Neither electric charge nor magnetic moment

Ans:- D

45. X-rays were discovered by
A. Becquerel
B. Roentgen
C. Marie Curie
D. Von Laue

Ans:- B

46. X-rays and gamma rays are both electromagnetic waves. Which of the following statements is true?
A. In general, X-rays have larger wavelength than gamma rays
B. X-rays have a smaller wavelength than that of gamma rays
C. Gamma rays have a smaller frequency than that of X-rays
D. Wavelength and frequency of X-rays are both larger than that of gamma rays

Ans:- A

47. The penetrating power of X-rays increases with the
A. Increase in its velocity
B. Increase in its frequency
C. Increase in its intensity
D. Decrease in its velocity

Ans:- B

48. A direct X-ray photograph of the intestines is not generally taken by the radiologists because
A. Intestines will burst on exposure to X-rays
B. The X-rays will not pass through the intestines
C. The X-rays will pass through the intestines without causing a good shadow for any useful diagnosis
D. A very small exposure of X-rays causes cancer in the intestines

Ans:- C

49. The X-ray beam coming from an X-ray tube will be
A. Monochromatic
B. Having all wavelengths smaller than a certain maximum wavelength
C. Having all wavelengths larger than a certain minimum wavelength
D. Having all wavelengths lying between a minimum and a maximum wavelength

Ans:- C

50. X-rays are in nature similar to
A. Beta rays
B. Gamma rays
C. de-Broglie waves
D. Cathode rays

Ans:- B

51. Which of the following wavelength falls in the X-ray region
A. 10000 Å
B. 1000 Å
C. 1 Å
D. 10–2 Å

Ans:- C

52. For continuous X-rays, the produced wavelength is
A. Inversely proportional to the energy of the electrons hitting the target
B. Inversely proportional to the intensity of the electron beam
C. Proportional to intensity of the electron beam
D. Proportional to target temperature

Ans:- A

53. Penetrating power of X-rays can be increased by
A. Increasing the potential difference between anode and cathode
B. Decreasing the potential difference between anode and cathode
C. Increasing the cathode filament current
D. Decreasing the cathode filament current

Ans:- A

54. The wavelength of X-rays is
A. 2000 Å
B. 2 Å
C. 1 mm
D. 1 cm

Ans:- B

 

FOR MORE MCQS CLICK HERE

 

BOOK LINK :- Radiology MCQs for the new FRCR Part

idn poker online

slot mental

wild bandito

pg soft

https://elephantparis.com/wp-content/mahjong-ways/

rtp slot

slot bonus new member

slot myanmar

slot demo

slot qris