50+ Best Ultrasound Physics MCQs.

 

Practice and improve your knowledge of ultrasound physics mcqs fundamentals. This comprehensive set of 50+ multiple choice questions covers topics like propagation of ultrasound waves, attenuation, resolution, artifacts, bioeffects, Doppler ultrasound principles. Sharpen your skills and test your understanding of the essential concepts in diagnostic medical sonography.

 

1. Which of the following is described as the ability of an object to resist compression and relates to the hardness of a medium?

A. Stiffness
B. Density
C. Pressure
D. Inertia

ANS:- A

2. An increase in PRF would lead to:
A. An increase in DF
B. A decrease in PD
C. An increase in the number of cycles
D. A decrease in resolution
ANS:- A

3. Which of the following would have the highest propagation speed?
A. Air
B. Bone
C. Soft tissue
D. Water

ANS:- B

4. Which of the following would have the lowest propagation speed?
A. Water
B. Soft tissue
C. Bone
D. Lung tissue

ANS:- D

5. As imaging depth increases, the PRF must:
A. Not change
B. Increase
C. Decrease
D. PRF does not relate to imaging depth

ANS:- C

6. Which of the following describes the amount of refraction that occurs at an interface?
A. Bernoulli’s law
B. Poiseuille’s law
C. Law of reflection
D. Snell’s law

ANS:- D

7. Pressure is typically expressed in:
A. Frequency
B. Pascals
C. Decibels
D. Kilograms per centimeter cubed

ANS:- B

8. The typical range of frequency for diagnostic ultrasound imaging is:
A. 20 to 20,000 Hz
B. 1 to 20 MHz
C. 2 to 15 kHz
D. 12 to 100 MHz

ANS:- B

9. The attenuation coefficient in soft tissue is equal to:
A. One-half of the operating frequency
B. Double the operating frequency
C. Frequency times path length
D. The total decibels

ANS:- A

10. Micro denotes:
A. Millionth
B. Hundredth
C. Million
D. Billionth

ANS:- A

11. Which of the following is described as the distance over which one cycle occurs?
A. PD
B. DF
C. Period
D. Wavelength

ANS:- D

12. Which of the following requires an oblique interface and a propagation speed mismatch?
A. Reflection
B. Refraction
C. Normal incidence
D. Damping

ANS:- B

13. Areas of high pressure and density are referred to as:
A. Compressions
B. Rarefactions
C. Diffractions
D. Refractions

ANS:- A

14. SPL can be calculated by:
A. Multiplying the number of cycles by the frequency
B. Dividing the period by the frequency
C. Multiplying the number of cycles by the wavelength
D. Dividing the number of cycles by the wavelength

ANS:- C

15. Density is typically measured in:
A. Kilograms per centimeter cubed
B. Millimeters
C. Watts per square centimeter
D. Pascals
ANS:- A

16. As a sound wave travels through the human body, the intensity of the sound wave decreases as a result of:
A. Attenuation
B. Elevational resolution
C. Huygen’s principle
D. Refraction

ANS:- A

17. What is the total amount of attenuation that occurs if a 6.0-MHz sound beam travels through 4 cm of soft tissue?
A. 24 dB
B. 12 dB
C. 6 dB
D. 1.5 dB

ANS:- B

18. As imaging depth increases, PRP:
A. Remains constant
B. Increases
C. Decreases
D. Doubles

ANS:- B

19. What are the units of DF?
A. dB
B. dB/cm
C. Hz
D. Unitless

ANS:- D

20. The percentage of time that the ultrasound system is producing pulses of ultrasound describes the:
A. PRP
B. PD
C. DF
D. PRF

ANS:- C

21. Density and propagation speed are:
A. Inversely related
B. Directly related
C. Directly proportional
D. Unrelated

ANS:- A

22. All of the following are true of power except:
A. As amplitude increases, power remains the same
B. Power is proportional to amplitude squared
C. Intensity is proportional to power
D. Power is measured in milliwatts

ANS:- A

23. All of the following are true of wavelength except:
A. It is determined by both the medium and the sound source
B. It is equal to the period divided by the frequency
C. It is inversely related to frequency
D. It is directly related to period

ANS:- B

24. Which of the following is determined by the sound source and medium?
A. Propagation speed
B. Frequency
C. Period
D. Wavelength

ANS:- D

25. Which of the following is defined as the number of ultrasound pulses emitted in 1 second?
A. PRP
B. DF
C. PRF
D. SPL

ANS:- C

26. Which of the following is defined as only the active time?
A. DF
B. PRF
C. Period
D. PD

ANS:- D

27. The inertia of the medium describes its:
A. Attenuation characteristics
B. Stiffness
C. Density
D. Elasticity

ANS:- C

28. Which of the following is determined by the sound source only?
A. Frequency
B. Wavelength
C. SPL
D. Propagation speed

ANS:- A

29. The prefix “centi” denotes:
A. Thousandths
B. Hundredths
C. Millions
D. Hundreds

ANS:- B

30. If the angle of incidence is 40°, what is the angle of transmission at the interface if medium 1 has a propagation speed of 1320 m/s and medium 2 has a propagation speed of 1700 m/s?
A. 0°
B. >40°
C. < 40°
D. Cannot tell the angle of transmission

ANS:- B

31. The change in the direction of the original sound wave that occurs when sound interacts with two different tissue types that have a different propagation speed is referred to as:
A. Wavelength
B. Scattering
C. Refraction
D. Absorption

ANS:- C

32. Which of the following is an appropriate unit of measurement for propagation speed?
A. millimeters per microsecond (mm/μs)
B. watts per square centimeter (W/cm2)
C. microseconds (ms)
D. kilohertz (kHz)

ANS:- A

33. The major component of attenuation is:
A. Scatter
B. Absorption
C. Transmission
D. Refraction

ANS:- B

34. In clinical imaging, the wavelength typically measures between:
A. 1 and 10 Hz
B. 1540 and 2000 m/s
C. 0 and 1
D. 0.1 to 0.8 mm

ANS:- D

35. The DF for CW ultrasound is:
A.1.0%
B. 100%
C. 20,000 Hz
D. 8 Pa

ANS:- B

36. All of the following relate to the strength of the sound wave except
A. Amplitude
B. Wavelength
C. Intensity
D. Power

ANS:- B

37. What is the change in intensity if the power decreases by half?
A. Intensity doubles
B. Intensity is halved
C. Intensity is one-fourth
D. Intensity does not change

ANS:- B

38. Damping of the sound beam:
A. Reduces the SPL
B. Increases the SPL
C. Increases the PD
D. Has no impact on SPL or PD

ANS:- A

39. Adding damping to the transducer improves which type of resolution?
A. Transverse resolution
B. Temporal resolution
C. Axial resolution
D. Elevational resolution

ANS:- C

40. What time is defined as the beginning of one pulse to the beginning of the next pulse and, therefore, includes both the “on” and “off” time?
A. PRP
B. PD
C. DF
D. PRF

ANS:- A

41. What are the units for pressure?
A. feet, inches, centimeters, or miles
B. pascals or pounds per square inch
C. kilograms per centimeter cubed
D. hertz, kilohertz, or megahertz

ANS:- B

42. What term is defined as “the power of a wave divided by the area over which the power is distributed?”
A. Amplitude
B. Power
C. Intensity
D. Absorption

ANS:- C

43. Transducers have material within them that, when electronically stimulated, produces ultrasound waves. This is most likely some form of:
A. Tungsten acetate
B. Dilithium zirconium
C. Lead zirconate titanate
D. Barium sulfate

ANS:- C

44. What is the change in power if the amplitude triples?
A. It doubles
B. It triples
C. It quadruples
D. It increases nine times

ANS:- D

45. The portion of the sound beam where the molecules are farther apart describes an area of:
A. Compression
B. Rarefaction
C. Refraction
D. Amplitude

ANS:- B

46. If only the density of a medium is increased, then the:
A. Propagation speed will increase
B. Propagation speed will decrease
C. Propagation speed will stay the same
D. None of the above

ANS:- B

47. Sound is technically a:
A. Transverse and longitudinal wave
B. Mechanical and transverse wave
C. Nonmechanical and pressure wave
D. Mechanical and longitudinal wave

ANS:- D

48. The maximum value or minimum value of an acoustic variable minus the equilibrium value of that variable describes the:
A. Power
B. Intensity
C. DF
D. Amplitude

ANS:- D

49. Which of the following would be considered ultrasonic?
A. 10 Hz
B. 18 kHz
C. 0.5 MHz
D. 200 Hz

ANS:- C

50. Which of the following is considered the speed of sound in soft tissue?
A. 1.54 m/s
B. 0.77 mis
C. 100 mW/cm2
D. 1540 m/s

ANS:- D

FOR MORE MCQS CLICK HERE 

 

BOOK LINK :- Kurjak, Asim; Chervenak, Frank A 4th Edition, Kindle Edition

idn poker online

slot mental

wild bandito

pg soft

https://elephantparis.com/wp-content/mahjong-ways/

rtp slot

slot bonus new member

slot myanmar

slot demo

slot qris

https://sreebell.com/wp-content/judi-bola/

https://customhobbydecals.com/wp-content/judi-bola/

https://www.animalerie.ma/wp-content/slot-thailand/

depo 25 bonus 25

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Sbobet

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

demo slot

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

situs judi bola

slot bet 100

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 200

slot spaceman

KLIKWIN88

KLIKWIN88

klikwin88

klikwin88

https://sdhcacademy.edu.in/wp-includes/klikwin88/

KLIKWIN88

koi gate habanero