20 Best Anatomy MCQs.

20 Best Anatomy MCQs  given below:-

1. Which of the following muscular valve controls the flow of digestive juice from the hepatopancreatic duct to the duodenum?

(a) Sphincter of Oddi

(b) Semilunar valve

(c) Ileocaecal valve

(d) Pyloric sphincter

ANS: (a) Sphincter of Oddi.

2. Which of the following is present on the surface of intestinal epithelial cells?

(a) Zymogen granules

(b) Pinocytic vesicles

(c) Phagocytic vesicles

(d) Microvilli

ANS: (d) Microvilli.

3. Lungs are enclosed within

(a) Perichondrium

(b) Periosteum

(c) Pleural membrane

(d) Pericardium

ANS: (c) Pleural membrane.

4. The maximum amount of urea is present in 

(a) Dorsal Aorta

(b) Hepatic Vein

(c) Renal Vein

(d) Hepatic Portal Vein

ANS: (b) Hepatic Vein.

5. Which of the following organs is known as the “graveyard” of RBCs?

(a) Spleen

(b) Kidney

(c) Liver

(d) Gall bladder

ANS: (a) Spleen.

6. Which of the following organs contains the ‘Bundle of His’?

(a) Pancreas

(b) Brain

(c) Kidney

(d) Heart

ANS: (d) Heart.

7. Heartbeat originates from the

(a) papillary muscles

(b) SA node

(c) AV node

(d) Purkinje fibres

ANS: (b) SA node.

8. Which of the following features is common in both humans and adult frogs?

(a) Internal fertilization

(b) Ureotelic mode of excretion

(c) Nucleated RBCs

(d) Four chambered heart

ANS: (b) Ureotelic mode of excretion.

9. The basic functional unit of a human kidney is known as

(a) Nephron

(b) Pyramid

(c) Henle’s loop nephron

(d) Nephridia

ANS: (a) Nephron.

10. Single uriniferous tubule does not contain

(a) Loop of Henle

(b) Collecting duct

(c) Distal convoluted tubule

(d) Bowman’s capsule

ANS: (b) Collecting duct

11. Which of the following joints is immovable?

(a) Fibrous joint

(b) Synovial joint

(c) Cartilaginous joints

(d) Ball and Socket joint

ANS: (a) Fibrous joint

12. The middle portion of the human sperm contains

(a) Nucleus

(b) Proteins

(c) Centriole

(d) Mitochondria

ANS: (d) Mitochondria.

13. Which of the following is the correctly matched pair of an organ and muscles present in the organ?

(a) Intestine – striated and involuntary

(b) Upper arm – smooth muscle and fusiform in shape

(c) Heart – involuntary and unstriated smooth muscle

(d) Thigh – striated and voluntary

ANS: (d) Thigh – striated and voluntary.

14. Cartilage at the end of long bones is

(a) Calcified cartilage

(b) Fibrous cartilage

(c) Hyaline cartilage

(d) Elastic cartilage

ANS: (c) Hyaline cartilage.

15. A deltoid ridge is present in

(a) Humerus

(b) Femur

(c) Radius

(d) Ulna

ANS: (a) Humerus.

16. Intercostal muscles are attached with

(a) Diaphragm

(b) Ribs

(c) Thigh

(d) Abdomen

ANS: (b) Ribs.

17. The balancing organ of the ear is

(a) Organ of Corti

(b) Vestibular apparatus

(c) Tectorial membrane

(d) Cochlea

ANS: (b) Vestibular apparatus

18. Which of the following is a part of the hindbrain?

(a) Hypothalamus

(b) Cerebellum

(c) Spinal cord

(d) Corpus callosum

ANS: (b) Cerebellum.

19. Which of the following parts of the brain controls body temperature and hunger?

(a) Thalamus

(b) Pons

(c) Cerebellum

(d) Hypothalamus

ANS: (d) Hypothalamus.

20. Which of the following parts acts as an endocrine gland after ovulation?

(a) Vitelline membrane

(b) Stroma

(c) Germinal epithelium

(d) Graafian follicle

ANS: (d) Graafian follicle.

 

  1. Which of the following statements is true about the weight of the human liver?

(a) 1.30 kg to 1.56 kg

(b) 1.44 kg to 1.66 kg

(c) 1.36 kg to 1.71 kg

(d) 1.68 kg to 1.86 kg

ANS:(b) 1.44 kg to 1.66 kg.

 

  1. Which of the following is the function of the human liver?

(a) Production of bile

(b) Metabolization of fats

(c) Metabolization of carbohydrates

(d) All of the above.

ANS: (d) All of the above.

 

  1. Albumin is the most important protein in blood serum. It is produced by _______.

(a) Heart

(b) Lungs

(c) Liver

(d) Endocrine glands

ANS: (c) Liver.

 

  1. Where is the liver located in the human body?

(a) Beside pancreas

(b) Beside heart

(c) Beside kidney

(d) Above the abdominal cavity

ANS: (d) Above the abdominal cavity.

 

  1. Which of the following vitamins is stored in the liver?

(a) Vitamin K

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) All of the above

ANS: (d) All of the above.

  1. Cirrhosis is a liver disease described by the abnormal structure and functioning of the liver. This is mainly diagnosed by _______.

(a) Blood Test

(b) Liver biopsy

(c) Physical examination

(d) All of the above

ANS: (b) Liver biopsy.

 

  1. The most common type of incurable viral hepatitis in the United States is __________.

(a) Hepatitis A

(b) Hepatitis B

(c) Hepatitis C

(d) Hepatitis D

ANS:(c) Hepatitis C.

 

  1. Severe, acute or incurable liver disease results in __________.

(a) Blood clotting

(b) Production of blood proteins

(c) Elimination of water, drugs and toxins from the body

(d) All of the above

ANS: (d) All of the above.

 

  1. Drinking too much alcohol over long periods of time results in __________.

(a) Fascioliasis

(b) Fatty liver disease

(c) Alcoholic liver disease

(d) Primary sclerosing cholangitis

ANS: (c) Alcoholic liver disease.

 

  1. Which of the following is not an example of liver disease?

(a) Fascioliasis

(b) Chickenpox

(c) Fatty liver disease

(d) Gilbert’s syndrome

ANS: (b) Chickenpox.

 

  1. Which of the following statements is true about the human liver?

(a) Liver is triangular in shape

(b) Liver is the only visceral organ that can regenerate

(c) Liver is the largest and the internal organ of the human body

(d) All of the above.

ANS: (d) All of the above.

 

 

 

 

https://www.radiologystar.com/anatomy/

 

idn poker online

slot mental

wild bandito

pg soft

https://elephantparis.com/wp-content/mahjong-ways/

rtp slot

slot bonus new member

slot myanmar

slot demo

slot qris

https://sreebell.com/wp-content/judi-bola/

https://customhobbydecals.com/wp-content/judi-bola/

https://www.animalerie.ma/wp-content/slot-thailand/

depo 25 bonus 25

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Sbobet

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

demo slot

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

Judi Bola

situs judi bola

slot bet 100

Situs Judi Bola

Situs Judi Bola

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 100

Slot Bet 200

Slot Bet 200

slot spaceman

KLIKWIN88

KLIKWIN88

klikwin88

klikwin88

https://sdhcacademy.edu.in/wp-includes/klikwin88/

KLIKWIN88

koi gate habanero